Το εργαστήριο συστημάτων LINUX (με κωδικό όνομα ULab) είναι εγκατεστημένο στο δωμάτιο Β103 (υπόγειο του κτιρίου 12). Το εργαστήριο αποτελείται από σταθμούς εργασίας LINUX διαμορφωμένους για σκοπούς διδασκαλίας και έρευνας. Οι σταθμοί αυτοί έχουν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος CentOS. Επίσης διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών UNIX και LINUX καθώς και πιο εξειδικευμένες εφαρμογές ως εναλλακτική του Windows.

Σχετικές πληροφορίες (εγχειρίδια) για το λειτουργικό CentOS που είναι εγκατεστημένο στα συστήματα του εργαστηρίου υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του CentOS.

Πρόσβαση

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο των Linux διαβάστε τον οδηγό χρήσης εδώ.

Το εργαστήριο είναι προσβάσιμο είτε από το δωμάτιο Β103 είτε από υπολογιστές που είναι ενωμένοι στο διαδίκτυο. Το δωμάτιο Β103 παραμένει ανοικτό από τις 10:00 πμ μέχρι και τις 10:00 μμ καθημερινά και από τις 10:00 πμ μέχρι 12:00 μμ το Σάββατο. Οι ώρες αυτές διαμορφώνονται κάθε εξάμηνο. Το εργαστήριο παραμένει κλειστό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά είναι διαθέσιμο με απομακρυσμένες μεθόδους (όπως SSH και SCP).

Το domain name του εργαστηρίου είναι: in.cs.ucy.ac.cy. Τα ονόματα των διαθέσιμων σταθμών εργασίας είναι: b103ws1, b103ws2, ..κοκ... εώς και b103ws33. (lab name:b103)-(workstation)-(number 1 to 33)

Έτσι αν επιθυμείτε πρόσβαση στο σταθμό εργασίας b103ws1 τότε πρέπει να δώσετε το πλήρες όνομα του που είναι b103ws1.in.cs.ucy.ac.cy.

Σημειώστε ότι όλοι οι σταθμοί εργασίας λειτουργούν με πανομοιότυπο τρόπο και έχουν εγκατεστημένα τα ίδια λογισμικά. Η χρήση των κωδικών πρόσβασης (username/password) είναι αναγκαστική. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο δανεισμός κωδικών πρόσβασης σε οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο. Ο δανεισμός κωδικών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται.

Πρόσβαση με SSH

Η χρήση του SSH συνίσταται για την ασφαλή πρόσβαση σε συστήματα *NIX. Για να ενωθούμε από απομακρυσμένο σταθμό εργασίας χρειαζόμαστε πρόγραμμα ssh, π.χ. Putty, το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε δωρεάν. Το Putty παρέχει την δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης αντικαθιστώντας τα συμβατικά πρωτόκολλα telnet, rlogin, ftp, κλπ.

Για παράδειγμα αν θέλουμε να ενωθούμε στο σταθμό εργασίας b103ws1, τρέχουμε το Putty και στο Host Name γράφουμε το όνομα τις μηχανής (π.χ. b103ws1.in.cs.ucy.ac.cy). Ακολούθως επιλέγουμε το πρωτόκολλο σύνδεσης που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ssh. Εάν επιθυμούμε να φυλάξουμε τις πληροφορίες σύνδεσης για μελλοντική χρήση τότε καταχωρούμε ένα όνομα στο πεδίο Saved Sessions και ακολούθως πατάμε το Save. Για να ολοκληρώσουμε τη σύνδεση πατάμε το Open.

Πρόσβαση με SCP (Μεταφορά αρχείων)

Λόγω του ότι το πρωτόκολλο FTP δεν είναι ασφαλές έχει απενεργοποιηθεί από τους υπολογιστές του εργαστηρίου. Η μεταφορά αρχείων επιτρέπεται μόνο με την ασφαλή μέθοδο SCP. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα SCP (εμπορικά και μη) και μπορείτε να χρησιμοποιείτε όποιο σας αρμόζει. Εάν επιθυμείτε να μεταφέρετε αρχεία από απομακρυσμένο υπολογιστή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα WinSCP το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν.

Ακολουθείστε τα πιο κάτω βήματα για να ρυθμίσετε το πρόγραμμα. Στο πεδίο Host name εισάγουμε το όνομα του υπολογιστή που θέλουμε να συνδεθούμε π.χ. b103ws1.in.cs.ucy.ac.cy. Ακολούθως πρέπει να καταχωρίσουμε το username και password μας για να μπορέσουμε να ενωθούμε στον απομακρυσμένο υπολογιστή. Επιλέγουμε το πρωτόκολλο σύνδεσης όπως πιο κάτω και στη συνέχεια πατάμε το Login για να ολοκληρώσουμε τη σύνδεση.

Οι οδηγίες σύνδεσής που αναγράφονται πιο πάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από το εσωτερικό δίκτυο του τμήματος. Σε περίπτωση που βρίσκεστε εκτός τμήματος πρέπει πρώτα να συνδεθείτε στο τμήμα με VPN και μετά να επιχειρήσετε σύνδεση στις μηχανές του εργαστηρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις συνδέσεις VPN είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα τις Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης (ΟΤΥ) και στον Οδηγό Χρηστών VPN εδώ.

Εκτύπωση

Στα εργαστήρια υπάρχουν εγκατεστημένοι εκτυπωτές Kyocera Ecosys M3145idn  (\\prntsrv08.ucy.ac.cy\PRINT8) στους οποίους πρόσβαση έχουν όλοι οι χρήστες των εργαστηρίων από όλες τις μηχανές. Για να εκτυπώσετε, μέσω του File Menu, επιλέγετε την εντολή Print ή τρέχετε από το command line:
lpd -d PRINT8 <filename>
Παραλαμβάνετε την εκτύπωση σας από οποιοδήποτε εκτυπωτή με την πανεπιστημιακή σας κάρτα ή τον κωδικό σας στις κεντρικές υπηρεσίες του ΠΚ (banner, blackboard).
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκτυπώσεις μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο Οδηγοί Χρηστών.

 

Λογισμικά Εργαστηρίου

  • Full gnome desktop environment and apps
  • XFCE + X2GO
  • XRDP Remote Desktop
  • Eclipse neon
  • Pin 3.2
  • os161
  • xmtc 0.82

 

Pin It